Προσοχή στα κοινωνικά δίκτυα 

    Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια μικρή επανάσταση. Μέσα σε λίγα χρόνια διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το facebook, το MSN και το Youtube, έχουν κατορθώσει να εισχωρήσουν στη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούμε πλέον να φανταστούμε πως ζούσαμε χωρίς αυτά.

    Παρά τα εμφανή οφέλη, όπως είναι η διευκόλυνση της επικοινωνίας, της δικτύωσης και της προσωπικής έκφρασης, τα κοινωνικά δίκτυα κρύβουν και κινδύνους ιδιαίτερα για τις μικρότερες ηλικίες. Με αυτό κατά νου, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο facebook, αλλά είναι σαφές ότι οι προφυλάξεις ισχύουν και για τα υπόλοιπα social networks.

    Οι γονείς καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργεί λογαριασμό άτομο κάτω των 13 ετών. Από την άλλη όμως, βλέπουμε πολλά παιδιά μικρότερης ηλικίας να είναι συνδεδεμένα με το facebook. Πως γίνεται αυτό; Μα απλούστατα επειδή η ηλικία δεν ελέγχεται πέρα από τη δήλωση του ιδίου του δημιουργού του προφίλ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, όπως ένα παιδί μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ δηλώνοντας ότι είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, έτσι και ένας ενήλικας μπορεί να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ παρουσιαζόμενος ως παιδί, με ότι αυτό δύναται να συνεπάγεται για θέματα παρενόχλησης ή εξαπάτησης.

    Με αυτό κατά νου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στο τι δημοσιεύουμε. Προσωπικές πληροφορίες όπως το πού μένουμε, πού εργαζόμαστε,  το πού θα είμαστε σε μια δεδομένη στιγμή ή το email μας μπορεί να είναι προσβάσιμα στον καθένα αν δεν προσέξουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Καλό είναι λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι τα προσωπικά μας δεδομένα και οι φωτογραφίες ή τα βίντεό μας εμφανίζονται μόνο στους φίλους μας και όχι σε όλους ή ακόμα και στους φίλους των φίλων μας. Και αυτό γιατί ενώ μπορούμε να ελέγξουμε το ποιον έχουμε προσθέσει οι ίδιοι ως φίλο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το ίδιο έκανε και κάθε μια από τις επαφές μας.